torsdag 8 oktober 2015

Grön flagg på Markhedens förskola.

Sammanfattning av grupparbetet

GRÖN FLAGG


Vad är grön flagg?
Grön flagg är ett verktyg och en certifiering från Håll Sverige Rent, vilket är en ideell organisation som verkar för ett renare samhälle. Grön flagg är ett pedagogiskt verktyg som erbjuds förskolor och skolor som vill jobba för en hållbar värld. Långsiktigt, strukturerat och aktivt arbete på förskolan med barnens intressen och idéer i fokus.


Markhedens förskola - så arbetar de
Utifrån vårt studiebesök på Markhedens förskola där vi samtalade med två förskollärare kring deras arbetssätt kring grön flagg, miljö och hållbar utveckling i förskolan. En av dessa förskollärare är involverad i Gävle kommuns miljöstrategiska program och är därmed väl insatt i detta ämnesområde. Markheden har länge arbetat med miljöfrågor genom deras arbete med kretslopp, djurhållning och odling. Genom sitt arbete och inträde i Grön flagg bestämmer förskolan fokusområde. Efter samtal i personalgruppen och med barnens intresse i fokus, väljer de varje termin ett område att arbeta kring. Denna termin arbetar de med energi (förra terminen vatten). Markhedens förskola gav flera konkreta exempel på hur arbetet i verksamheten kan se ut. Exempelvis genom att benämna energi i vardagssituationer och i samband med deras arbete kring hållbar utveckling såsom att samtala kring energi vid utfodring av hönorna eller i samband med den egna matsituationen “Nu behöver vi fylla på med energi i form av mat så att vi orkar”. Spontana och verklighetsbundna diskussioner kring energi som att samtala om vikten av att släcka lamporna när de lämnar rummet samt stänga av kranen efter sig, detta för att spara energi.


Våra reflektioner kring Grön flagg och arbetssättet på Markhedens förskola
Genom att ta del av Markhedens förskolans arbetssätt och tänk kring arbetet med hållbar utveckling och Grön flagg har vi tillägnat oss användbar och konkret kunskap. Bland annat kring hur vi i framtiden konkret kan arbeta med Grön Flagg som verktyg i verksamheten med hållbar utveckling. Detta genom att använda deras fokusområden som ett sätt att utveckla och fördjupa intresset och kunskapen i både personal och barngrupp. Ett motto vi tar med oss från Markhedens förskola är att inte försvåra saker. Arbeta efter de egna förutsättningarna, se möjligheter och inte hinder. Gör det på barnens nivå. Förändra det lilla. Det krävs ett gediget intresse och engagemang från personalen. Det är viktigt att ha i åtanke att ett arbete kring hållbar utveckling inte bara är något vi bör göra utan något vi är skyldiga, utifrån läroplanen, att arbeta kring. Barnen är vår framtid!

onsdag 4 mars 2015

Tema Pinneman.

Donaldson, J. (2008). Herr Pinnemans äventyr. Stockholm: Alfabeta.


Detta har barnen fått göra inom temat…

  • Plocka egen pinne under utflykten.
  • Målat sin pinne → en egen Pinneman.
  • I hallen; satt upp bilder på alla barns hem - kopplat till Pinnemans familjeträd.
  • Teater på biblioteket - Helena dramatiserade boken.
  • Måla Pinnemanträd i ateljén.
  • Pinnemansång. Ur veckobrev: en väldigt bra sång tycker vi alla”
  • Talpinne vid samlingen.
  • Tomte-pinneman-kalender. 1 pinne/dag, varje pinne har en aktivitet, som tex t pepparkaksbak och julklappstillverkning.
  • Rita en kort pinneman-saga.
  • Utifrån sin pinneman-saga skapa en film i iMovie på lärplattan.